ChatGPT je iznjedrio novi sektor AI aplikacija za chat – a Europa je u predvodnik takvih aplikacija. Otkako je lansiran u studenom 2022. godine, ChatGPT  je, prema studiji App Radara, preuzet 23,6 milijuna puta s Google Play Storea. Studija je otkrila 40 AI chat aplikacija koje koriste ChatGPT ili sličnu tehnologiju. Te aplikacije imaju više od 10.000 korisnika. Europa se pojavila kao globalni lider tog segmenta aplikacija u nastajanju. U Europi je nastalo 14 tih aplikacija koje su ostvarile ukupno 8 milijuna preuzimanja — 34% cjelokupnog sektora. Ostatak je podijeljen između Amerike (9 aplikacija s 2,7 milijuna preuzimanja) i Azije (7 aplikacija sa 7,4 milijuna preuzimanja). Za 8 aplikacija s 5,2 milijuna preuzimanja nije se mogla utvrditi zemlja porijekla.

Prema suosnivaču i izvršnom direktoru App Radara Thomasu Krieberneggu procvat tih aplikacija među najbržima je koje je ikada vidio. Smatra kako su rast u Europi ubrzali talentirani programeri i osjetljiva javnost.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Općenito govoreći, europski su potrošači puno spremniji eksperimentirati s novom tehnologijom od ljudi u drugim regijama. To jasno možete vidjeti kada usporedite brojeve korištenja za fintech aplikacije i rješenja u UK-u i SAD-u,” rekao je Kriebernegg TNW-u.

Najistaknutija zemlja u razvoju novih aplikacija temeljenih na ChatGPT-u je Turska, koja je privukla 5,9 milijuna preuzimanja preko 4 aplikacije — uključujući 3 najpreuzimanije.

 

 

Vezane objave