„Ulaganja u europske telekomunikacije 2022. godine dosegla su rekordnih 59,1 milijardu eura, dok je 6 od 10 Europljana imalo pristup FTTH-u do kraja prošle godine. Međutim, samo 10 od 114 mreža u Europi prošle je godine bilo 5G samostalan (5G SA) i Europa zaostaje i za Azijom i za Sjevernom Amerikom u ponudi rubnog oblaka (edge cloud), ukazujući da je europski ekosustav povezivosti na raskrižju“, navodi se u izvješću ETNO-a Stanje digitalnih komunikacija 2024., izvješća temeljenog na istraživanju stručnjaka analitičke tvrtke Analysys Mason. ETNO je vodeće europsko telekomunikacijsko udruženje. Izvješće je napravljeno uoči novog Paketa povezivanja o digitalnoj infrastrukturi Europske komisije kako bi upozorilo institucije EU na hitnost oko telekomunikacijske politike na kontinentu. Naime, 5G tehnologija postaje sve ključnija za globalnu ekonomsku konkurentnost ali i sigurnost. Izvješće ove godine po prvi put prati napredak u inovacijama kao što su 5G SA, Open RAN i edge cloud. Te tehnologije redefiniraju vodstvo u povezivanju i, kao rezultat toga, ključne su za postizanje europskih društveno-ekonomskih ciljeva i osiguranje otvorene strateške autonomije u tehnologiji.

Pokrivenost stanovništva gigabitnom mrežom i FTTH-om, Kina, Europa, Japan, Južna Koreja i SAD

Edge cloud, 5G SA i Open RAN

5G SA mreža koristi 5G jezgru, što znači da ne ovisi o prethodnim generacijama kao što je 4G. To omogućuje najinovativnije slučajeve uporabe, kao što su mreže kampusa za proizvodne pogone. S 10 operativnih 5G SA mreža, Europa je prošla bolje od Sjeverne Amerike sa svoje 4 mreže, ali je zaostajala za Azijom, koja je brojala 17.
Što se tiče edge clouda, koji računalni kapacitet približava krajnjem korisniku, Europa je 2023. godine izbrojala 4 komercijalizirane ponude, zaostajući i azijsko-pacifička regija (17 ponuda) i Sjeverna Amerika (9 ponuda). U otvorenom RAN-u – najfleksibilnijem obliku radijske pristupne mreže – Europa broji 11 ispitivanja i postavljanja, što znači da je ispred Sjeverne Amerike, koja je brojala 8, ali iza Azije i Japana, koji su brojali 19. Te brojke naglašavaju potrebu za industrijska politika usmjerena na inovacije i ulaganja usmjerena na europski ekosustav povezivanja.

Pokrivenost gigabitno sposobnih ili gigabitno nadogradivih mreža i drugih FTTx mreža vodećih, alternativnih i kabelskih operatera, Kine, Europe, Japana, Južne Koreje i SAD-a

Digitalno desetljeće

S obzirom na to da EU ima za cilj postići punu 5G i punu gigabitnu pokrivenost do kraja ovog desetljeća, izvješće ETNO-a pokazalo da su i dalje potrebna značajna dodatna ulaganja u uvođenje prije nego što se postignu ciljevi. Godine 2023. 5G u Europi dosegnuo je 80% stanovništva, u odnosu na 73% prethodne godine. Međutim, Europa i dalje zaostaje za svim svojim svjetskim vršnjacima: Južnom Korejom (98% 5G pokrivenosti), SAD-om (98%), Japanom (94%) i Kinom (89%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kada je riječ o fiksnim mrežama, pokrivenost Europe gigabitnom mrežom dosegla je 79,5% u 2023. godini, za razliku od 97,0% u Južnoj Koreji, 89,6% u SAD-u i 81,4% u Japanu. S druge strane, europska FTTH pokrivenost stanovništva (isključujući FTTB) dosegnula je 63,4% u 2023. godini, što je porast u odnosu na 55,6% prethodne godine. Međutim, i ove godine Analysys Mason potvrđuje da na kraju desetljeća oko 40 milijuna ljudi u EU još uvijek neće imati pristup fiksnoj gigabitnoj vezi.

Srednje brzine preuzimanja u fiksnim mrežama

Najniži CapEx i ARPU

Kašnjenja u implementaciji, koja utječu na korisnike, ogledaju se i u neoptimalnim ulaganjima po glavi stanovnika i u ukupnom slabom financijskom zdravlju sektora, što je razlog za zabrinutost u pogledu konkurentnosti.

Fiksni širokopojasni ARPU i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine

Godine 2022., telekom CapEx po stanovniku u Europi iznosio je 109,1 eura, što je niže nego u Južnoj Koreji (113,5 eura) i daleko niže nego u SAD-u (240,3 eura). Međutim, u apsolutnom iznosu, europska telekomunikacijska ulaganja dosegla su 59,1 milijardu eura u 2022., što je porast u odnosu na 56,3 milijarde eura prethodne 2021. godine, pri čemu je 60 do 70 % bilo namijenjeno uvođenju mobilne i fiksne mreže.

Mobilni ARPU (isključujući IoT SIM-ove) i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine

Prihodi sektora, mjereni prosječnim prihodom po korisniku (ARPU), i dalje su najslabiji od svih svjetskih konkurenta: 2022. mobilni ARPU iznosio je 15,0 eura u Europi, za razliku od 42,5 eura u SAD-u, 26,5 eura u Južnoj Koreji, i 25,9 eura u Japanu. Isto vrijedi i za fiksni širokopojasni ARPU, koji je iznosio 22,8 eura u Europi, za razliku od 58,6 eura u SAD-u i 24,4 eura u Japanu. Samo je Južna Koreja bila niža (13,1 eura).

Srednje brzine preuzimanja u mobilnim mrežama

Pad povrata ulaganja

To se ogleda u činjenici da se ROCE (povrat na uloženi kapital) članova ETNO-a gotovo prepolovio u nedavnoj prošlosti: u 2017. godini ROCE je bio 9,1%, dok je u 2022.godini  iznosio 5,8%, signalizirajući da je europskim telekomunikacijskim kompanijama sve teže kako bi ostvarili odgovarajući povrat na svoje ulaganje.
To se događa u suprotnosti sa scenarijem u kojem europska maloprodajna tržišta ostaju jedinstveno rascjepkana, a pravo jedinstveno europsko telekomunikacijsko tržište ostaje neostvareno. Izvješće je pokazalo da je 2023. godine Europa brojala 45 velikih mobilnih operativnih grupa s više od 500.000 korisnika, za razliku od 8 u SAD-u, 4 u Kini i Japanu i 3 u Južnoj Koreji.

Postotak stanovništva pokrivenog barem jednim 5G mobilnim operaterom, Kina, Europa, Japan, Južna Koreja i SAD

 

 

Vezane objave