„IOT Forum vodeći je event onih koji tu tehnologiju implementiraju u Hrvatskoj, njihovih potencijalnih krajnjih korisnika, te tvrtki koje implementiraju i nude vlastita rješenja temeljena na Internetu stvari“, rekao je otvarajući šesti IoT Forum njegov direktor i glavni urednik časopisa za IT profesionalce Mreža Oleg Maštruko. “Ove godine u priču ubacujemo AI, umjetnu inteligenciju. Zar nije logično da se u svrhu veće automatizacije i autonomije udruže umjetna inteligencija i Internet stvari? Gdje su startupi, gdje su fakultetski projekti koji koriste tu sinergiju, gdje su novi proizvodi i usluge etabliranih kompanija, teleoperatera? Na ta pitanja odgovaramo godinu za godinom, a ni ova neće biti iznimka.”

Prvo keynote predavanje pod nazivom How AI + IOT is ushering digital transformation of Smart Connected Spaces održao je CEO Verso Altime za Ameriku Ashok Tipirneni koji je ukazao na praktičnu sinergijsku povezanost umjetne inteligencije i Interneta stvari kroz modele umreženih prostora iz čega nastaju novi poslovni modeli koji tvrtkama osiguravaju nove izvore prihoda, “Konvergencija AI-a i IoT-a može redefinirati način na koji industrija i  gospodarstvo funkcioniraju”, istaknuo je Tipirneni.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon keynotea IT konzultant Marko Rakar u predavanju IOT gdje smo danas i kamo idemo je ukazao na ključne trendove na tržištu Interneta stvari u posljednjih nekoliko godina te objasnio da su sve tendencije industrije razvojno pozitivne te da su prognoze obećavajuće. Rakarovo predavanje bilo je svojevrsni uvod u panel raspravu koja je uslijedila a koju je moderirao Oleg Maštruko.

U panel raspravi uz IT konzultanta Marka Rakara sudjelovali su i izvršni direktor IoT Net Adria Ranko Režek, direktor SPRIH-a iz Verso Altima Group Jurij Bertok i članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska Danijela Bistrički Morović.

Režek je podsjetio na nerealno optimistična očekivanja analitičara na početku primjene Interneta stvari objasnivši s kakvim se sve preprekama susreće primjena Interneta stvari u poslovnim modelima tvrtki koje svaku investiciju moraju opravdati konkretnim povratom ulaganja, odnosno rastom prihoda. Bistrički Morović objasnila je kako IoT tehnologija uz sinergiju s umjetnom inteligencijom ima primjenu i u telekomunikacijskim mrežama kako bi ih učinila naprednijima i isplativijima ukazujući kao primjer praćenje i kontrole potrošnje električne energije što dovodi do financijskih ušteda za telekome. Bartok je istakao kako je Hrvatska umnogome iskoristila novce izu europskih fondova za digitalizaciju i to uspješnije od Slovenije navodeći kao primjer, među ostalim, i izgradnju državnog clouda za javne digitalne usluge građanima i poslovnom sektoru.

Nakon panel rasprave izvršni direktor IoT Net Adria Ranko Režek kroz predavanje Od mreže do rješenja: LPWAN 0G transformacija objasnio je specifičnosti IoT tehnologije i poslovne primjene IoT rješenja kroz primjer Sigfoxa koji je završio u stečaju pa ga je preuzeo UnaBiz. Kroz primjer izrade poslovnog modela Interneta stvari kod distributera plina ukazao je na specifične okolnosti svakog user casea, specifične prilagodbe koje je potrebno napraviti a koje su izrazito važne korisnicima.

Tomislav Pedišić i Tin Kolenko iz odvjetničkog društva Vukmir&Associates kroz predavanje Dinamički skok u regulaciji pružanja digitalnih usluga putem interneta predstavili su svu složenost regulative Europske unije za digitalni prostor i digitalno poslovanje. Naglasili su snažan razvoj regulacije nakon 2020. godine te njen konkretan utjecaj na digitalni prostor.

Specijalistica za nove tehnologije u Odašiljačima i vezama (OiV) Dina Beganović u predavanju OIV Smartino IoT – platforma idealna za inovacije – Pametne bove predstavila je konkretno IoT rješenje kontrole uzgoja tuna u Jadranu te ukazala na sve poslovne prednosti koje donosi takvo rješenje.

Boris Agatić iz organizacije za umjetnu inteligenciju, podatkovnu znanost i blockchain Blocksize u svojem predavanju Distributed Internet of Things meets Distributed Ledger Technology govorio je o zanimljivom spoju blockchain tehnologije i Interneta stvari ukazujući na brojne potencijalne mogućnosti takve sinergije.

GBPRO/CMVP iz Omega Softwarea Vanja Hartman u svojem predavanju Provođenje IoT projekta s ciljem povećanja energetske učinkovitosti predstavila je niz primjera značajne uštede energije primjenom IoT rješenja.

Na kraju ovogodišnjeg IoT foruma predavanje pod nazivom Autonomous Polar Cameras je održao znanstvenik i polar tech guru Lovro Valčić.

Prikazao je niz zanimljivih tehnoloških rješenja u znanstvenim istraživanjima polarnih područja te načine uspostavljanja i održavanja telekomunikacijskih veza u područjima Sjevernog i Južnog Zemljinog pola gdje nema komercijalnog interesa za uspostavljanje telekomunikacijskih mreža.

 

 

Vezane objave