Specijalizirana agencije Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije Međunarodna telekomunikacijska unija (International Telecomunication Union, ITU) na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023. (WRC-23) krajem prošle godine donijela je najvažnije odluke o frekvencijskom spektru za budućnost mobilnih telekomunikacija pa i budućih satelitskih komunikacija iz niske Zemljine orbite na mobilne uređaje. Postignut je dogovor o novom mobilnom niskopojasnom spektru (ispod 1 GHz) i srednjepojasnom spektru u rasponima od 3,5 GHz i 6 GHz za mobilne komunikacije.

Svjetska radijska konferencija 2023. (WRC-23) završila je u prosincu 2023., a na njoj je sudjelovalo više od 3900 delegata iz 163 zemlje, ima mandat dodijele frekvencijskog spektra za različite namjene

Odluke donesena na WRC-23 omogućiti će nesmetan rast mobilnih podataka identificirajući dodatni srednjepojasni spektar za mobilne uređaje. Konačna harmonizacija pojasa od 3,5 GHz (3,3-3,8 GHz) – pionirskog pojasa 5G – postignuta je diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA), kao i diljem Amerike. Naime, novi pojas – pojas od 6 GHz (6,425-7,125 GHz) – identificiran je za mobilne telefone u svakoj ITU regiji – EMEA, Americi i Aziji i Pacifiku. Zemlje koje predstavljaju više od 60% svjetske populacije tražile su da budu uključene u identifikaciju tog pojasa za licencirane mobilne telefone na WRC-23. Spektar od 6 GHz sada je usklađen za proširenje mobilnog kapaciteta za 5G-Advanced i šire.

Usto WRC-23 je također definirao mogućnost mobilne upotrebe više niskopojasnog spektra u pojasu 470-694 MHz u EMEA. Niski pojasevi mogu pomoći u proširenju kapaciteta internetske povezanosti ruralnih zajednica budući da njihovi signali dosežu široka područja. Nova niskopojasna mobilna dodjela WRC-23 bit će važan alat za smanjenja digitalne nejednakosti u regiji EMEA i smanjenje jaza u povezivanju između urbanih i ruralnih područja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

SAD je cijeli pojas od 6 GHz učinio nelicenciranim i dostupnim za Wi-Fi, Kina ga je odlučila koristiti za 5G i 6G, Indija ostaje neodlučna, a Europa će proučiti održivost Wi-Fi-ja i mobilne povezivosti koji će dijeliti spektar tijekom 2024. i 2025. godine, a konačna odluka očekuje se 2026. godine

Vrijednosti spektra

Niskopojasni spektar idealan je za pokrivanje širokih područja s nižom gustoćom naseljenosti. To ga čini važnim prirodnim resursom koji može osigurati digitalnu jednakost. Udruženje mobilne industrije GSMA ističe da pristup povezivosti ne bi trebao ovisiti o tome gdje osoba živi i da će napredak na niskopojasnom spektru pomoći da se postigne digitalna jednakost između urbanih i ruralnih područja. U zemljama s niskim i srednjim dohotkom odrasli imaju 29% manju vjerojatnost da će koristiti mobilni internet ako žive u ruralnom području u usporedbi s njihovim kolegama iz gradova. Povećanje niskopojasnog kapaciteta može pomoći u podržavanju boljih ruralnih mreža.

Srednjepojasni spektar glavni je kanal mobilnog povezivanja. za isporuku glavne težine zahtjeva povezivanja. Raspon od 3,5 GHz rodno je mjesto 5G i već je dodijeljen u preko 80 zemalja. Daljnje usklađivanje raspona od 3,5 GHz na WRC-23 omogućit će većem broju zemalja da iskoriste prednosti ekonomije razmjera u mobilnom ekosustavu i imaju koristi od većih brzina koje pružaju kanali širokog spektra u tom rasponu.

U prosjeku, dodatnih 2 GHz srednjeg spektra po tržištu bit će potrebna do 2030. godine. kako bi se zadovoljila potražnja građana i poduzeća u gradovima diljem svijeta. Pojas od 6 GHz jedini je preostali srednjepojasni spektar koji je dostupan za odgovor na rast podatkovnog prometa u eri 5G-Advanced (nazvan i 5G+). Odluka WRC-23 o usklađivanju pojasa od 6 GHz u svakoj ITU regiji ključna je prekretnica, dovodeći populaciju od milijardi ljudi u usklađeni mobilni otisak od 6 GHz. Također služi kao ključni razvojni okidač za proizvođače ekosustava opreme od 6 GHz.

 

 

Vezane objave