Prošla godina bila je godina oporavka za kripto valute, jer se industrija oporavila od skandala, eksplozivnih promjena i pada cijena 2022. godine. S oporavkom kripto imovine i rastom tržišne aktivnosti tijekom 2023. godine, mnogi vjeruju da kripto zima završava, a nova faza rasta možda uskoro dolazi. Jedno od pitanja je i kako će se to odraziti na kripto kriminal koji je zadnjih godina rastao ali se prošle godine nije pokazao toliko uspješnim kao 2022. godine?

Iako je ukupan iznos ukraden s kripto platformi u 2023. godini znatno manji u odnosu na prethodne godine, ipak je činjenica da napadači postaju sve sofisticiraniji i raznolikiji u svojim pokušajima krađa. No, i kripto platforme postaju sve sofisticiranije u svojoj sigurnosti i odgovorima na zlonamjerne napade. Kada kripto platforme djeluju odmah nakon napada, agencije za provođenje zakona na vrijeme će alarmirati burze na kojima se nalaze ukradena sredstva kako bi pokrenule zapljenu i kontaktirale službe kroz koje su sredstva tekla kako bi prikupile relevantne informacije o računima i korisnicima. S vremenom, kako se ti procesi budu poboljšavali, vjerojatno će sredstva ukradena kripto hakiranjem nastaviti opadati.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pad krađa u DeFi-ju

Tijekom posljednjih nekoliko godina, hakiranje kripto valuta postajalo je sve veća i sveprisutna prijetnja, krađe s kripto platformi su iznosile milijarde američkih dolara, toliki iznosi upozoravali su na ranjivosti u cijelom ekosustavu. Kako je objavio Chainalysis u prošlogodišnjem Izvješću o kripto kriminalu, 2022. godina je bila godina s najviše ukradenih kripto valuta, ukradeno je čak 3,7 milijardi dolara.

U 2023. godini, međutim, ukradena sredstva smanjila su se za otprilike 54,3% na 1,7 milijardi dolara. Smanjenje se dogodilo iako je broj pojedinačnih incidenata hakiranja zapravo porastao, s 219 u 2022. na 231 u 2023. godini. Pri tome je od posebne važnosti što je prvi put od pojave DeFi-ja kao ključnog sektora kripto ekonomije, godišnji ukupni ukraden iz DeFi protokola je pao – i to značajno.

Smanjenje ukradenih kripto valuta prošle godine posljedica je uglavnom zbog pada DeFi hakiranja. Hakiranja DeFi protokola uvelike su dovela do ogromnog porasta ukradenih kripto valuta 2021. i 2022. godine, s kibernetičkim kriminalcima koji su 2022. godine ukrali više od 3,1 milijardu dolara u DeFi hakiranju. No, 2023. godine hakeri su ukrali samo 1,1 milijardu dolara iz DeFi protokola. To predstavlja pad od 63,7% ukupne vrijednosti ukradene s DeFi platformi u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Također je došlo do značajnog pada udjela svih ukradenih sredstava za žrtve DeFi protokola u 2023. godini.

Unatoč padu ukradenih kripto valuta, i dalje je bilo nekoliko velikih hakiranja značajnih DeFi protokola tijekom 2023. godine. U ožujku je, na primjer, Euler Finance, protokol za posuđivanje i posuđivanje na ethereumu, doživio napad na brzi zajam, što je dovelo do otprilike 197 milijuna dolara gubitaka. U srpnju 2023. godine zabilježena su čak 33 hakiranja – najviše u bilo kojem mjesecu – koja uključuju 73,5 milijuna dolara ukradenih od Curve Finance. Slično tome, nekoliko velikih eksploatacija dogodilo se u rujnu i studenom 2023. godine na platformama DeFi i CeFi: Mixin Network (200 milijuna dolara), CoinEx (43 milijuna dolara), Poloniex Exchange (130 milijuna dolara), HTX (113,3 milijuna dolara) i Kyber Network (54,7 milijuna dolara).

Od trendova kripto hakiranja u 2023. godini izdaja se činjenica da su cyber kriminalci povezani sa Sjevernom Korejom imali jednu od svojih najaktivnijih godina, izvodeći više pojedinačnih kripto hakiranja nego ikad prije.

Vrijednost izgubljena u DeFi hakiranju smanjila se za 63,7% u odnosu na prethodnu godinu, a srednji gubitak po DeFi hakiranju pao je za 7,4%. I, dok je broj pojedinačnih kripto hakiranja porastao 2023. godine, broj hakiranja DeFi-ja konkretno se smanjio za 17,2%.

Aktivnosti S. Koreje

Hakiranja povezana sa Sjevernom Korejom u porastu su tijekom proteklih nekoliko godina, a grupe za kibernetičku špijunažu kao što su Kimsuky i Lazarus Group koriste razne zlonamjerne taktike za stjecanje velikih količina kripto imovine. U 2022. godini kripto valuta koju su ukrali hakeri povezani sa Sjevernom Korejom dosegnula je najvišu razinu od približno 1,7 milijardi dolara. U 2023. godini procjenjujemo da je ukupni ukradeni iznos nešto malo veći od milijarde dolara, iako se broj hakiranja popeo se na 20 – najveći zabilježeni broj. Procjenjujemo da su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom ukrali približno 428,8 milijuna dolara s DeFi platformi u 2023. godini, a ciljali su i na centralizirane usluge (ukradeno 150 milijuna dolara), mjenjačnice (330,9 milijuna dolara) i pružatelje novčanika (127,0 milijuna dolara).

S bitcoina na stablecoin

Posljednjih su godina vidljive i promjene u vrstama imovine uključenih u kriminal temeljen na kripto valuti. Tijekom 2021. godine bitcoin je bio najčešća kripto valuta koju su birali kibernetički kriminalci, vjerojatno zbog svoje visoke likvidnosti. No to se promijenilo tijekom posljednje dvije godine, stablecoini sada čine većinu ukupnog volumena nezakonitih transakcija. Ta promjena također dolazi uz nedavni rast udjela stabilnih kovanica u cjelokupnoj kripto aktivnosti, uključujući legitimnu aktivnost. Međutim, dominacija stablecoina nije slučaj za sve oblike kriminala temeljenog na kripto valuti.

Neki oblici nedopuštene aktivnosti kripto valute, poput prodaje na mračnom tržištu i iznuđivanja ransomwarea, još uvijek se uglavnom odvijaju u bitcoinu. Drugi, poput prijevara i transakcija povezanih sa sankcioniranim subjektima, prešli su na stabilne kovanice. To su ujedno i najveći oblici kripto kriminala prema obujmu transakcija, čime se pokreće veći trend. Subjekti pod sankcijama, kao i oni koji djeluju u sankcioniranim jurisdikcijama ili su uključeni u financiranje terorizma, također imaju veći poticaj za korištenje stabilnih kovanica jer se mogu suočiti s većim izazovima pristupa američkom dolaru tradicionalnim sredstvima, ali i dalje žele imati koristi od stabilnosti koju on pruža. Međutim, izdavatelji stablecoina mogu zamrznuti sredstva kada postanu svjesni njihove nezakonite upotrebe, kao što je nedavno učinio Tether s adresama povezanim s terorizmom i ratovanjem u Izraelu i Ukrajini.

Ransomware i darknet u porastu

Iako su ukradene kripto valute u značajnom padu, tržišta ransomwarea i darkneta dva su najistaknutija oblika kripto kriminala čiji su prihodi porasli 2023. godine. Rast prihoda od ransomwarea je razočaravajući nakon naglog pada 2022. godine. Slično tome, ovogodišnji rast prihoda na tržištu darkneta također dolazi nakon pada prihoda 2022. godine. Taj je pad uvelike potaknut gašenjem Hydre, koja je nekoć bila daleko najdominantnije tržište na svijetu, hvatajući više od 90% svih prihoda tržišta darkneta na svom vrhuncu. Iako se još nije pojavilo jedinstveno tržište koje bi zauzelo njegovo mjesto, sektor se u cjelini oporavlja, s ukupnim prihodom koji se penje natrag prema najvišim razinama iz 2021. godine.

 

 

Vezane objave